Anasayfa / Görsel - Video - Tasarım / Sosyal Medya Videoları Hazırlamak İçin Lumen5 Rakipsiz
Sosyal Medya Videoları Hazırlamak İçin Lumen5 Rakipsiz

Sosyal Medya Videoları Hazırlamak İçin Lumen5 Rakipsiz

Sosyal medya mecralarında her gün milyarlarca video izleniyor. Mizah, sevimli hayvanlar, ilginç programlar ile hoş vakit geçirmenin yanında haberi de o videolardan alıyoruz. Özellikle AJ+ ile bilgiyi hızlıca ulaştırmanın temel araçları arasına girdi videolar. AJ+ videolarla metinleri birleştirdi, spikerin sesini de zaman zaman kaldırdı. Böylelikle haber, izlenirken okunan bir şeye dönüştü ve duymaya neredeyse hiç ihtiyaç kalmadı. Bu sayede sesi kapalı tüketilen videoların sayısı arttı. Sosyal mecralarda aşağıya kaydırırken göz atılarak izlenen videolar mesajı doğrudan ulaştıran içeriklere dönüştü. Şimdi internet haberciliğinde, farklı dijital pazarlama çalışmalarında bir norm haline gelmeye başlayan bu videoları yapmak aslında düşündüğünüzden oldukça kolay.

Aşağıdaki videoyu yazı fikrinin ortaya çıkmasının ardından 20 dakika kadar bir süre içerisinde hazırladım. Zamanın büyük kısmını videoda gördüğünüz metnin kısaltılması, rafine edilmesi için harcadım.

Lumen5’ın ücretsiz sürümüyle yaptığım bu kısa videonun benzerlerini yapmak için şuradan Lumen5’a hemen üye olun.

Hikaye Üzerinden Çalışma

Lumen5’ın AJ+ tarzında videolar üretmeyi kolaylaştırdığını söylemiştik. Böyle bir video yapmak için öncelikle bir metne ihtiyacımız var. Bu bir blog yazısı da olabilir. Başka bir yerden taşıyacağımız bir yazı da. Lumen5’ın içinde create video dediğimizde karşımıza çıkan iki seçenek bunları temsil ediyor. İster bir web adresi, istersek de kopyala-yapıştır ile metin kullanabiliyoruz.

Bu yazı için Mesajınızı Daha Çok Kişiye Ulaştırmak İçin Sosyal Medya Elçileri Yaratın yazısını seçiyorum ve adresini Start A Link yazan yere yapıştırıyorum. Hangi video boyuyla çalışmak istediğimi soruyor. Ücretsiz sürümde yalnızca Landscape (16:9) boyunu kullanabildiğimiz için onunla çalışmaya başlıyorum. Bir tema seçmemizi istiyor. Urban Oasis’i seçip devam ediyorum.

Sol tarafta blog yazısının tamamı, sağ tarafta da videonun ilk ve son ekranı bulunuyor. Mouse’u yazının üzerinde gezdirince cümle cümle seçebildiğinizi göreceksiniz. Tıkladığınız bölüm ayrı bir kare olarak videoya eklenecek. Eğer bir blog yazısı değil, bir metni yapıştırdaydık yine o metindeki cümleler aynı şekilde burada yer alacaktı.

Bu kullanım aslında her videoyu baştan tasarlamak için sizi teşvik ediyor, ama mecbur etmiyor. Dilerseniz ek kareler oluşturup, her karedeki metni düzenleyebiliyorsunuz.

Kendi Görsel Malzemenizi Ekleyin

Lumen5 metni tarayarak ilgili görselleri de bulmaya çalışıyor, ancak Türkçe metinlerde başarılı değil. Bunun için her bir kare için yazının bulunduğu bölümün üzerindeki Media bölümüne giriyoruz. Arama kutusuna ilgili olacağını düşündüğünüz anahtar kelimeyi yazarak ücretsiz görsellere, GIF’lere ve videolara ulaşabilirsiniz. Beğendiğinizi istediğiniz kareye taşıyarak oradaki görseli değiştirebilirsiniz. Yani her bir kare için tek görsel materyal kullanabiliyoruz. Eğer Media bölümündeki görsel içeriklerden başkasını kullanmak isterseniz Uploads ile fazlasını da yükleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Otomatik Video Altyazısı Hazırlamak İster Misiniz?

Lumen5’a yüklediğiniz görsellerin en-boy oranıyla videonun en boy oranının birbirine yakın olması gerektiğini unutmayın. Görseller tam ekran olacağı için yatay videolara yatay görseller eklemek daha doğru olacaktır.

Metin Revizyonu Şart

Bu işlemleri yaparken cümlelerinizin çok uzun olduğunu ve videonun üzerinde çok fazla yer kapladığını göreceksiniz. İlk iş karelere tıklayarak onları kısaltmak. Ancak bu da her zaman iyi sonuç vermiyor. İşte bu durumda yapacağınız şey o kareyle bağlantılı bir kare daha oluşturmak. Bu sayede bir karede kullandığınız video diğer karede de devam edebiliyor. Biraz daha uzun videolarla çalışırken de bu yöntem çok işlevsel.

Bunun için ilgili karenin altındaki artı işaretine tıklayıp açılan menüden New sub scene seçeneğini seçebilirsiniz. Seçtiğiniz karenin altına daha küçükçe bir kare çıkacak ve içi de üstteki görsel materyalle dolu olacak. Sub scene‘ler üstteki görsel içeriği devam ettiriyor ve yazacak yeni bir alan açılıyor. Cümlenizi ikiye bölmek için bir kısmını aşağıdakine taşıyabilirsiniz. Metninizde olmayan bir kısmı eklemek için de artıya tıkladıktan sonra diğer seçeneği seçebilirsiniz.

Bu noktalara dikkat ederek videonun akışını oluşturuyoruz. Bundan sonra her bir karenin yanında bulunan araçları kullanmaya başlayabiliriz. Preview o karenin önizlemesini sunuyor. Text ise metnin niteliğini belirliyor. Başlık, alıntı gibi farklı seçeneklerden uygun olana seçtikten sonra her bir kare için metnin ekranın neresinde duracağını seçebiliyoruz. Highlight ile yazılarda nereyi vurgulamak istiyorsak o bölümü highlight ederek rengini değiştiriyoruz. Advanced kısmında karelerin ekranda görünme süresini ayarlıyoruz. Eğer bir kareye imaj yüklediysek onun nasıl bir efektle ekranda görüneceğini de Advanced bölümünden seçebiliyoruz.

Müzikler Videoyu Güçlendiriyor

Lumen5’ın zengin müzik arşivini kullanarak hazırladığımız videoya bir de müzik ekliyoruz. Müziğin süresiyle videonun süresinin aşağı yukarı aynı olmasını sağlamak kesinti olmaması için iyi olabilir. Audio bölümüne girdiğinizde göreceğiniz Mood ile daha iyi bir müzik filtreleme de yapabilirsiniz.

Müzikler bu tip videolarda içeriği güçlendiren, videonun duygusunu pekiştiren bir işleve sahip. Bu sebeple müzik üzerinde de uzunluk ve duygu açısından gereken zamanı ayırmak mutlaka gerekli.

İlginizi Çekebilir  Kolay Video Yapmak İçin Typito

Lumen5’ın ücretli sürümünde siz de istediğiniz ses dosyasını ekleyebiliyorsunuz. Ücretli sürümle farklı video boyutları ve çözünürlükleriyle çalışmak, metin rengini özelleştirmek gibi farklı işlevler de kullanmak mümkün. Ücretsiz sürüm de temel ihtiyaçları görüyor aslında bahsettiğim gibi.

Stok Videolar

Lumen5’a kendi çektiğiniz videoları yüklemezseniz ve onun sunduğu videolar da tam aradığınız gibi değilse stok video sitelerine ihtiyaç duyacaksınız. Pixabay hem imaj, hem video konusunda oldukça tatmin edici bir arşive sahip. Bunun yanında Pexels‘i de deneyebilirsiniz. Kullandığınız videolar telifle korunuyorsa bunların sosyal medya mecralarından silinme ihtimali olduğunu lütfen unutmayın.

Bu ve benzeri araçlarla çalışırken çok karmaşık olmayan bir videoyu kendinize örnek alın ve yaptığınız videoyu ona benzetmeye çalışın. Bu çalışmalar “nasıl yapılır?” sorularına yanıt olurken pek çok özellikle aşina olmayı sağlar. Yine aynı şekilde önceden bir plan oluşturmak nasıl ilerleyeceğiniz konusunda size çokça fikir verir.

Kendi sosyal medya videolarınızı oluşturmak için şuradan Lumen5’a üye olabilirsiniz. Lumen5’la ilgili yorumlarınızı ve benzer program önerilerinizi aşağıya yazarsanız çok sevinirim.

2 yorum

Bir Cevap Yazın

Scroll To Top