Anasayfa / Sivil Toplum / STÖ’ler İçin (Makul) Agresif Takibin 5 Şartı
STÖ’ler İçin (Makul) Agresif Takibin 5 Şartı

STÖ’ler İçin (Makul) Agresif Takibin 5 Şartı

Türkçe Twitter’la ilgili yazılan makalelere bakınca büyük oranda pazarlamaya dönük olduğunu görüyorum. Sosyal mecralarda şirketler ve sivil toplum için kurallar aynı şekilde işlemiyor. Aslında içeriğin üretilmesinden, yaygınlaştırılmasına kadar tüm süreç farklılaşıyor. Tüm bu konulara tek blog yazısında değinmek mümkün değilse bile bir yerden başlamak lazım diye düşünerek Twitter’da STÖ’ler hangi taktiklerle etkileşimi arttırılabilir bunu yazmaya (makul) agresif takiple başlamak istedim.

Öncelikle “agresif takip” nedir bundan bir bahsedelim. Hemen her Twitter kullanıcısının başına gelmiştir. Siz bir ürünü takip ettiğiniz için rakip firmalar sizi takibe başlarlar. Sizin onların ürünleriyle de ilgilenebileceğinizi düşünürler. Bir diğer örnek de yazdığınız kelimeden kaynaklanır. Örneğin içinde Ankara yazan bir tweet atarsınız “Ankara’nın en iyi kebapçısı” yazısıyla bir hesap sizi takip etmeye başlar. Twitter’ın tanımı ise; “dikkat çekmek amacıyla herhangi bir ayrım gözetmeksizin yüzlerce hesabı takip” şeklinde.

Bu pazarlama için olunca bırakın ilgi çekici olmasını bana hep itici gelir ancak konu bir kampanya, aktivizm olursa işler kesinlikle değişiyor. Ankara bisikletçilerini takip ettiğim için beni takip eden bisiklet firmaları fazla ilgimi çekmezken “Barış İçin Pedallıyoruz” hemen takip listeme girebiliyor. Bu benim içimi ısıtan bir hesap olduğu için böyle. En kötü ihtimalle onları izlemesem bile büyük rahatsızlık da duymuyorum bu takipten. O zaman makul önşartıyla agresif takibin şartlarını yazalım:

1- İnsanların İçini Isıtın

tweet sing

Yukarıdaki paragrafta dediğimiz gibi öncelikle içini ısıtacağınıza inandığınız hesapları takip etmek makul agresif takibin ilk şartı. Bu hesaplara size benzer işler yapan bir başka hesabın takipçileri olacaktır tahmin edeceğiniz gibi.

2- Takibi Sürdürün

follower cat

Takip ettikten sonra takibi bir süre bırakmamalısınız. Takip ettiğiniz hesap size hemen takiple geri dönmeyebilir. Kimse takip edeni takip etmek zorunda değil. Ancak o hesap sizin hedef kitleniz içindeyse onun bir tweetine yanıt yazarak etkileşim sağlayarak listesine hala girebilirsiniz. Aynı zamanda takibi hemen bırakan hesaplar güvenilmez olarak da görülürler.

3- Çok Fazla Hesabı Takibe Almayın, Makul Olun

ordekler

Twitter günde 1000’den fazla kullanıcı takip etmenize izin vermez. Bu limiti ne kadar çok zorlarsanız hesabınızın karşı karşıya kalacağı yaptırımlar da o kadar artar. Bu yüzden takip edeceğiniz hesapları rastgele seçmemelisiniz ve makul düzeyde tutarak agresif takip yapmalısınız. Ayrıca sizin çok az takipçiniz varken çok fazla hesabı takip etmeniz de pozitif görünmeyecektir.

İlginizi Çekebilir  Mesajınızı Daha Çok kişiye Ulaştırmak İçin Sosyal Medya Elçileri Yaratın

4- Takibi Bırakırken Cimri Olun

unfollow-1

Sizi takip etmeye başlayan hesapları takip etmekten vazgeçerken son derece cimri davranın. Gerçekten sizin için kabul edilemeyecek bir içerik paylaşmıyorsa agresif takiple kazandığınız hesapları takibi bırakmayın. Rakamlara değil, iletişime odaklanın.

5- Sohbete Odaklanın

kalabalik

Bir robot olmadığınızı göstererek hesaplarla etkileşime girin ve sohbeti sürdürün. Bunu yaparken sohbetin genel seyrini bozmadan ilerleyin.

Agresif takibin Twitter’ın onayladığı bir yöntem olmadığını ama burada günlük limitlerle bir esnekliğe sahip olduğunun yeniden altını çizelim.

Agresif takip araçlarını kullanmak da size zaman kazandıracaktır. Yarına bir blog yazısı da bunun için hazırlayacağım. Yarından sonra bu gönderinin yorumlarının altında “Geribildirim” olarak görebilirsiniz.

3 yorum

  1. bir arkadaşımın paylaşımından gördüm de çok güzel bir taktik olmuş hocam. agresif takip araçlarını okumayı bekliyorum. çok teşekkür paylaşım için

Bir Cevap Yazın

Scroll To Top