Anasayfa / İnternet / Organik Savunuculuk: Kalabalık Baktığında Hazır Mısın?
Organik Savunuculuk: Kalabalık Baktığında Hazır Mısın?

Organik Savunuculuk: Kalabalık Baktığında Hazır Mısın?

İnternette savunuculuk yaptığımız, sesimizi daha çok duyurmak istediğimiz konuda bize benzeyenlerin erişim alanlarına sıkışıp kalabiliriz. Yani sosyal mecralardaki ve web sitelerindeki içeriğimizi paylaşanların yaygınlaştırma ağları da bizim etki alanımıza yakın olabilir. Bu da “sürekli aynı insanlara ulaşıyoruz” hissiyatına sebep olur. Bunu aşacak yöntem savunuculuğu kalabalığın baktığı yerde bulunacak şekilde hazırlık yapmak.

lego-kalabalık

Herhangi bir kampanya yaptığımızda nasıl kentin en işlek meydanlarını kullanmak ilk aklımıza gelense, sosyal mecralarda bir kampanyayı yaygınlaştırırken de herkesin olduğu yerleri kullanmayı öncelikle düşünmeliyiz. İlk akla gelen yakın olduğumuz başka örgütlerin sosyal mecraları. Doğru bir kullanım da, ama bunun ötesinde de bir yaygınlaştırmaya ihtiyacımız var. Bunu konuşmadan ücretli reklam ve reklam bağışlarına kısaca değinelim.

ABD Başkanlık seçimlerinde Trump’ın kazanmasının bir sebebinin Facebook’un erişim algoritması olduğu konuşuldu. Bütün komplo teorileri bir yana ticari bir mecra olarak geliştirilen Facebook daha çok kişiye erişmek için size sponsorlu gönderi satmaya uğraşıyor. Henüz kişilerle ilgili bir modeli olmasa da herhangi bir STÖ’nün sayfasına sahipseniz bu sponsorlu gönderileri ücret ödeyerek alabiliyorsunuz. Facebook’un da Google gibi STÖ’ler için reklam bağışları yapacağı konuşuluyor ama henüz görebildiğimiz bir program yok maalesef sayfalarında.

techsoupdefaultSözünü etmişken Google’ın sivil toplum için ücretsiz G-Suite yanında Adwords bağışları, yani Adgrants verdiğini de anımsatalım. Buna göre bir sivil toplum kuruluşu aylık 10.000$ değerinde reklam bağışından faydalanabiliyor ve Google aramalarında en üstte çıkan reklamlarda bu bağışı kullanabiliyor. Detaylar için TechSoup Türkiye ile iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal medyada ücretli, sponsorlu bir bağlantı ile size ulaşmalarının yanında “organik” olarak size ulaşmaları mümkün. Bunun üzerinde durmaya çalışalım.

Pekala bir sivil toplum örgütü nasıl daha çok insanın baktığı yerde olur?

Aslında bakarsanız bir örgüt temsiliyetinden ziyade bir konuyu öne çıkarmanızı önerebilirim. Bunun tersi başarılı örnekler de var, ama bir örgütün imajını inşa etmek daha hassas, zor bir konuyken, savunuculuk yaptığınız alanda belli konuları öne çıkarmak görece daha işlevsel ve kapsayıcı da olabilir. Konunun ne olduğu gerçekten çok önemli değil. Nefret cinayetleri, koruyucu ailelik, HES’ler veya çocuk evlilikleri olabilir. Önemli olan bu konuda ürettiğiniz içerik.

Bir konuda savunuculuk yapabilmek için bu konuyu anlatabilmiş olmanız gerekiyor. Neden? Amacınız ne? Siz kimsiniz? gibi uzatabileceğimiz soruların cevapları web sitenizdeki çokça gönderide, sosyal mecralarda mutlaka yer almalı. Daha da somutlarsak, nefret cinayetleriyle ilgili çalışıyorsanız web sitenizde nerede nefret cinayeti geçiyorsa bunun bir hyperlink’i olmalı ve sizin ürettiğiniz, uzlaştığınız kolay tanıma bu bağlantıyla erişilebilmeli. Unutmayın, kullanıcılar web sitelerini bir kitap gibi baştan başlayarak okumaz. Onların karşısına hangi sayfada çıkacağınızı da bilemezsiniz. O zaman temel kavramlara ve amaçlara her zaman ulaşacakları kolay yöntemleri onlara göstermelisiniz.

İlginizi Çekebilir  Savunuculuk İçin Twitter Listeleri

knife-1635942_1280Bunun ötesinde araçları tanımalı, mecraları bilmelisiniz. Bu blog’un sınırlarında dahi öğrenebileceğiniz bir sürü araç var. Bunlar için mutlaka çalışmalı, denemeler yapmalısınız. Ancak düşündüğünüzden çok daha kolay ve uygulanabilir olduğunu göreceksiniz. En temelde yaratıcı her kampanya materyali, ürettiğiniz infografikleri, akademik çalışmaları kolay erişilebilir kılmalısınız. Fakat yazının konusu olan “organik savunuculuk” için, yani bir reklam olmaksızın geniş kitlelere mesajınızın ulaşması için herkesin baktığı anı veya yeri kullanmalısınız.

Herkes Nereye Bakıyor?

Çok farklı yerlerden söz edebiliriz, ama bir örnek üzerinden gidelim. Aşağıdaki videoyu birkaç dakikanızı ayırarak izlerseniz konunun geri kalanını daha kolay anlatabileceğimi düşünüyorum:

İlk gözüme çarpanları not edeyim:

  • Bilerek TV’nin telefonla çekilen bir kaydını tercih ettim. Bir kullanıcı Leonardo DiCaprio’nun Oscar konuşmasının Türkçesini TV’sinden çekerek YouTube’a yüklüyor ve hiç fena olmayan bir izlenme sayısı elde ediyor. Bu törenin kaydı bir sürü farklı şekilde alınıyor ve dağıtılıyor.
  • Konuşmanın başındaki teşekkür kısmının sıradanlığı pek akılda kalmıyor ama iklim değişikliğine yapılan vurgu tüm önceki teşekkür kısmının önüne geçiyor. Bu konuşma haberleştirilecekse “bugüne kadar ona destek olan herkese teşekkür ettikten sonra iklim değişikliğine dikkat çekti” demek gerekiyor.
  • DiCaprio’nun küresel ısınmayı anlatırken kullandığı anahtar kelimeler bu konuşmanın yapıldığı andan itibaren inanılmaz arama trafiği almaya başlıyor. Konu daha önce arandığı tüm anahtar kelimelerle değil, konuşmada kullanılanlarla aranmaya başlanıyor. Bu konuda detaylı bir akademik makale için Bkz: Leas EC, Althouse BM, Dredze M, Obradovich N, Fowler JH, Noar SM, et al. (2016) Big Data Sensors of Organic Advocacy: The Case of Leonardo DiCaprio and Climate Change.


play-stone-1744790_640

Konuşma yapıldığı andan itibaren top sizde! Amerika’da olmanız da gerekmiyor. Dünyanın neresinde bu konuda çalışıyor olursanız olun bu tüm dünyada aranacak, öğrenilmek istenecek bir konu. Artık Twitter’da, Facebook’ta, web sitenizdeki içeriklerle, üretecekleriniz ve arşivinizle bu konuda daha çok kişiye ulaşma şansına sahipsiniz. Eğer elinizde bir içerik yoksa “geçmiş olsun” diyebiliriz. Bu fırsatı kaçırdınız! Ama elinizde içerik varsa artık aranan ve ulaşılan siz olacaksınız. Bu bir reklam vermek, sponsorlu gönderi yayınlamak değil. Organik olarak erişilebilir olmak ve buna hep hazır olmak…

İlginizi Çekebilir  Sivil Toplum İçin Yazılım Bağışı: TechSoup Türkiye

Bunu önceden sizin de planlamanız mümkün. O zaman hazırlığı çok daha önceden yapabilirsiniz. Tersi durumda ise dijital içeriğiniz önem kazanacak. Yeni üyeler bulmak, bağış toplamak, konuyu ülke gündemine taşımak… Hepsi için her zaman hazırlıklı olmak sizin elinizde.

Çalıştığınız bir konunun ülke veya dünya gündemine ne zaman geleceğini öngörmeniz her zaman mümkün olmayacağı için çalışma başlıklarınıza uygun anahtar kelimelerle arama motoru optimizasyonu yapmak, hazırda yayınlanmış veyahut yayınlanabilir dijital içeriğe sahip olmak gibi konulara şimdiden çalışmaya başlayabilirsiniz.

Nasıl hazırlık yaparım?

  • Çalıştığınız konu gündeme geldiğinde, size organik olarak ulaşan sayısı arttığında beklentiniz nedir? Bağış mı, üye kaydetmek mi, e-posta adresini almak mı? Amacınız neyse buna dönük bir hazırlığınız olmalı.
  • Sizinle ilgili anahtar kelimeleri listelediniz mi? Bunlar için web sitenizin arama motorlarında tarandığını kontrol ettiniz mi?
  • Elinizde yeterli dijital içerik var mı? Bu içerikler farklı formatlarda ve farklı zorlukta, uzunlukta bulunuyor mu? Yani detaylı bir raporunuz olabilir elinizde ama bu raporun kısa özeti, rapordan belli fragmanlardan oluşan sosyal medya kartları, verilerden derlenen infografikleriniz var mı?
  • Çok aranabilecek konuları #hashtag ile sosyal mecralarda yazdınız mı? #iklimdeğişikliği aramasında sizin tweetlerinizi bulabilecekler mi?
  • Bir e-posta listeniz var mı? Bu liste farklı ihtiyaçlara göre kategorilendirilmiş durumda mı? Böylesi bir durumda elinizdeki içerikleri de listeleyerek e-posta listesi üyelerinizden sözünüzü yaygınlaştırmaya destek isteyebileceğiniz bir plan yaptınız mı?
  • Sosyal mecra yönetiminin daha fazla zaman gerektirebileceği bu gibi durumlar için ilgilenecek yeterli insan kaynağınız var mı?
  • Tüm içerikleriniz ilk başta konuştuğumuz amaçla uyumlu şekilde hazırlandı mı?
  • Hızlı değerlendirmeler yaparak gerekirse önceden belirlediğiniz bu kampanya tasarımını hemen değiştirebilecek esnekliğe sahip misiniz?

Bir yorum

Bir Cevap Yazın

Scroll To Top