Anasayfa / İnternet / Küçük Örgütlenmeler İçin: Google Spaces
Küçük Örgütlenmeler İçin: Google Spaces

Küçük Örgütlenmeler İçin: Google Spaces

Google anlık mesajlaşma yazılımları ile mail gruplarını harmanladığı bir uygulamayı duyurdu: Google Spaces yani Google Alanlar. Uygulama kullanıcıların alanlar yaratmasına ve dilediği insanlara davetiye göndererek alanlara dahil etmesine yarıyor. Sosyal ağlarda şansı pek yaver gitmeyen Google’ın bu girişiminin şansı ne kadar olur pek kestiremiyorum, ancak küçük gruplariçin denemeye değer görünüyor.

Maalesef Google bu servisi durdurdu. Arşivde durması ve fikir verebilmesi için burada tutmaya devam edeceğim. Benzer araçları keşfettikçe de yazacağım.

Küçük örgütlenmeler için mail grupları hala popüler ve işlevsel. Ancak artık hemen her mail grubuna bir de Whatsapp veya Telegram grubu eşlik ediyor. Anlık mesajlaşma e-posta yazışmalarının ikamesi bile olabiliyor. Bunun yanında Facebook grupları da tüm bunları görece karşıladığı için popüler ve işlevsel. Spaces ise hepsinden ortaya karışık.

Spacesİçinde olduğum örgütlenmelerde Telegram vb gruplarda bir ciddi, bir ciddiyetsiz grup yaratmaya başladık. Sebebi bir yanıyla sosyal ilişki ağı olan bu örgütlenmelerde kederlenince bir şarkı paylaşmak, neşelenince karikatür göndermek veyahut sadece “seviyorum ulan” demek için ciddiyetsiz bir alana ihtiyaç duymamız. Bununla beraber örgütlenmenin esas konusu hakkında da ciddi alanın kaçınılmaz gerekliliği. İkisi aynı yerde bazen olmuyordu. Bu gibi durumlarda ciddi grubun sesi açık, ciddiyetsiz olan replikasının sesini kapalı tutarak bir çözüm buluyorduk. Geyik yapmak isteyenler akıyordu, vakit olan takip ediyordu. Facebook grupları ise  mobilde en rahat şey olmasa da bu ihtiyacı yine bir şekilde karşılıyordu. Her grubun dinamiğine göre bu araçları farklı farklı şekillerde kullanıyoruz. Spaces burada acaba bir çözüm olur mu?

Spaces’ta kullanıcı bir alan yarattıktan sonra kolayca uygulama içinde bağlantıyı alıp istediği insanlarla veya internette herhangi bir yerde açık olarak paylaşabiliyor. Bağlantıya ulaşan herkes Spaces’a üye olabiliyor. Yani bir telefon numarası, e-posta adresi ekleme gerekliliği yok. Dilediğinizde de bu bağlantıyı iptal edebiliyorsunuz.

spaces-2

Spaces’ta her gönderiniz yeni bir konu başlığı oluyor, tıpkı mail gruplarında olduğu gibi. Düz yazı, bağlantı, YouTube videosu, görsel gibi gönderi türlerinden birisini seçerek yeni konu açabiliyorsunuz. Grup üyeleri o konu başlığına yanıt yazarak size cevap verebiliyor. Böylece konuşmalar derli toplu bir yerde durabiliyor. WhatsApp, Telegram gibi programlarda konunun geçmişte kaynayıp gitmesi söz konusu oluyordu. Bu sanki bunu çözecek. Mobilde de rahatlıkla çalışabildiğiniz, grup renkleri, görselleri belirleyebildiğiniz Google Spaces küçük örgütlenmeler için deneyebilecekleri bir alternatif oluyor.

İlginizi Çekebilir  Google'dan Türkiye İçin Yeni İşsizlik Verileri

Öte yandan akıllı telefon, Facebook kullanmayan herkes yine Spaces’ta olabiliyor. Bu yönüyle de bazı kullanıcılar için daha popüler olabileceğini düşünüyorum. Spaces’ta arama yapmak, aradığınızı bulmak da diğer alternatiflerden oldukça kolay. Tabi hem web, hem mobilden kullanılması, Chrome tarayıcı için bir eklentisi olması da büyük avantaj. Dilediğiniz web sayfasını doğrudan istediğiniz alana gönderebiliyorsunuz.

Eksilerine gelirsek, daha kat edeceği epeyce yol var ancak paylaşım türlerine dosya paylaşımını mutlaka dahil etmeli. Örgütlenmeler için o zaman daha ciddi bir araç olabilir. Bir de her zaman bir konuya odaklı sohbetler olmadığı için yer yer sürekli konu açıyor olmak da anlamsızlaşabilir. Konuların bir kısmı için bildirimleri kapatma gibi özelliklerin de kısa sürede devreye girmesinin gerektiğini düşünüyorum.

Google Spaces kullananlar görüşlerini, deneyimlerini yorum alanına yazarsa çok sevinirim.

3 yorum

  1. Nisanda kapatılmış Spaces maalesef. Belki de yazıyı kaldırmak lazım.

Bir Cevap Yazın

Scroll To Top